Кучетата и фойерверките: 5 стъпки да успокоите Вашето куче

За хората фойерверките са знак за празник. Но това съвсем не е така за Вашето куче! Въпреки че може да изглеждат забавно за нас, фойерверките и силните шумове могат да накарат Вашето пухче да се чувства объркано или уплашено. Какво можете да направите,...

 5 съвета за да остане кучето спокойно

 1. Създайте безопасно място или леговище за кучето

Всички ние обичаме да имаме уютно и безопасно място, за да избягаме! Вашето куче не е по-различно, така че създаването на безопасно кучешко убежище във Вашия дом може да му помогне да се отпусне, ако е малко несигурно!
Перфектното кучешко легло трябва да се постави там, където Вашето куче прекарва по-голямата част от времето си.  Леглото или кутията често е идеално удобно скривалище - уверете се, че кучето Ви може да се оттегли и да се отпусне там по всяко време, без да бъде нарушено спокойствието му, особено ако е само.
За да добавите малко допълнителна увереност, осигурете много одеала, за да се отпусне и да се чувства сигурно. Утешителните играчки могат да отвлекат вниманието на Вашето куче и да го задържат там.

2. Прикрийте шума

Ако има други звуци, върху които да се фокусира, фойерверките няма да изглеждат толкова страшни за кучето!
Поддържането на "големия взрив" далеч ще спре кучето Ви да се чувства неловко. Затварянето на прозорците и вратите, пускането на завеси и щори ще помогне на кучето Ви да се чувства сигурно, а така и ще скриете всякакви светкавици, които са свързани със силен звук и са допълнително плашещи.
Пускането на музика или радио може да бъде успокояващо за Вашето куче.

 3. Дръжте го вътре

Ако Вашето куче не харесва шума от фойерверки, не забравяйте да го държите на закрито!
Извеждането му, когато има фойерверки, ще създаде само стрес и объркване, особено ако не може да намери безопасно място за скриване.
Вместо това го държите вътре, за да сведете до минимум влиянието на силните звукови удари и не забравяйте да държите вратите, прозорците и щорите затворени, за да поемат звука.

 4. Останете с кучето

Ако можете, най-добре е да покажете, че сте добър приятел на кучето си и да останете с него, когато има фойерверки навън.
Кучетата са социални животни, така че Вашето присъствие ще им помогне да се почувстват сигурни! Ако не можете да останете вкъщи, включването на телевизора или радиото може да помогне да успокоите кучето си и да маскирате звука. Знаете ли, че кучетата предпочитат класическата музика?

5. Привикнете кучето към силни шумове

Никога не наказвайте кучето си когато реагира на силни шумове, тъй като това ще го накара да се чувства по-неспокойно!
Ако искате да привикнете кучето си, записите за саундтрак на шума могат да помогнат на зрелите кучета и кученцата постепенно да свикнат със силни звуци. Бавното увеличаване на експозицията на тези записи е най-доброто, тъй като това постепенно ги запознава с изненадващи шумове.
Награждаването на кучето с игри, играчки и хваление, когато то остане спокойно по време на тренировка, може да засили доверието му! Но ако то показва признаци на страх, върнете се към предишната стъпка и чакайте, докато не успее да отговори спокойно. Постепенно ще научи, че няма какво да се страхува!

Разбира се, ако Вашето куче показва тежки признаци на безпокойство и горните съвети не работят, винаги трябва да се консултирате с Вашия ветеринарен лекар.
Използването на ADAPTIL Калм дифузер  https://www.adaptil.com/bg/Produkti/ADAPTIL-Kalm-Difuzer  може да осигури увереност, като изпраща "успокояващи послания". Можете също да използвате ADAPTIL Експрес  https://www.adaptil.com/bg/Produkti/ADAPTIL-Ekspres, за да осигурите бърз успокояващ ефект, когато се приложи два часа преди очакваните шумове. Използвайки естествени съставки, ADAPTIL Express е уникална комбинация от аминокиселини и витамини, които осигуряват бързо, временно успокояване, за да поддържате кучето си спокойно, но не прекалено сънено. Те са вкусни и могат лесно да се дадат с или без храна.
Следвайки горепосочените стъпки, ще помогнете за намаляване на страха на кученцата, така че няма да се налага да се притеснявате толкова много за Вашето пухче в нощта на фойерверки!

Обратно нагоре