Намаляване на заплахата, която носят селскостопанските животни за световното здраве

Половината от всички инфекциозни заболявания и 3/4 от новопоявилите се заболявания, които засягат хората са зоонози - предавани на хората от животни. Сева работи с партньори от целия свят за намаляване на заплахата, която носят селскостопанските животни...

Половината от всички инфекциозни заболявания и три четвърти от новопоявилите се заболявания, които засягат хората са зоонози - предавани на хората от животни.

Бързото нарастване на населението и на продуктивните животни, все по-интензивното им отглеждане, голямото увеличение на консумацията на месо, мляко, яйца, особено в развиващите се страни и нарасналото международно придвижване на хора, животни и животински продукти излага нашата планета на все по-голям риск от зоонозни заболявания, вслючително потенциално катастрофални епидемии.

Ceвa работи с партньори от целия свят за намаляване на заплахата, която носят селскостопанските животни за световното обществено здраве. 

В страни, където бруцелозата е заплаха, Ceвa партнира на здравните власти за подпомагане на превенцията. СЗО смята, че годишно се диагностицират половин милион случаи при хора. Те се заразяват чрез вдишване на прах при боравене със заразени с бруцела продукти или при консумиране на необработено мляко от заразени животни. Като световен лидер в борбата със заболявания, предизвикващи аборти Ceвa предлага ваксината COGLAREV® и техническа експертна помощ.

В Уганда от 2006 г. Ceвa работи с партньори по програма за изкореняване на сънната болест ‘Stamp Out Sleeping Sickness’. Хората се заразяват с паразита, причиняващ сериозно, често фатално заболяване при ухапване от инфектирани мухи цеце, а те на свой ред се заразяват, когато хапят инфектирани говеда. Над милион говеда вече са третирани с продуктите на Сева ERIBEN® B12 и VERIDIUM®, който убиват паразитите и с инсектицидния спрей VECTOCID®, който убива мухите цеце. Това намалява риска от разпространяване на заболяването от говедата към хората. Сева също така изпробва потенциала на контролирането на комарите чрез прилагане на инсектициди на говедата, т.нар. кампания "крави срещу маларията" ‘Cows against Malaria’,

В Mексикo Ceвa беше изрбана от правителството да достави ваксина за ваксинацията срещу птичи грип. Това се случи след избухването на заболяването през 2012 г., което имаше опустошителен ефект върху птицевъдството в страната. Ваксините на Сева VECTORMUN AI и CEVAC® New Flukem се използват срещу вируса H5N2, а CEVAC® Flu H7 k срещу H7N3. Досега са били използвани близо един милиард дози.

В Eгипет, освен със снабдяването на повече от 60 милиона дози от ваксината Vectormune® AI срещу птичи грип, Ceвa също така участваше в програмата на Световната организация по прехрана и земеделие за подпомагане на египетските власти да изработят най-подходящата ваксинационна стратегия.

В Бангладеш Ceвa въведе програма за ваксинация в люпилнята, при която 13 милиона птици носачки са защитени срещу птичи грип, използвайки VECTORMUNE® AI. Главната цел беше да се предотврати спад в яйценосенето, свързан със заболяването и така да се подсили хранителната индустрия.

В Унгария Сева беше активна в инициирането на публично-честно партньорство за планиране на програма за превенция на Ку треската. Това се случи след избухването на заболяването през 2013 г., когато 200 човека бяха приети в болница. Ку треската е сериозно бактериално заболяване, което се разпространява от говедата и дребните преживни към хората и причинява сериозни здравни и икономически проблеми. Ceвa произвежда COXEVAC®, единствената ваксина в света срещу това заболяване, която има не само клиничен отговор, но и значително намалява излъчването на бактерии при ваксинираните животни и така намалява замърсяването на средата.

Обратно нагоре