Ку треската: все по-актуална за България

Ку-треската е опасна зооноза и има негативен икономически ефект във фермите. Какво представлява заболяването, за кого е опасно, Как да постъпим при съмнение и какви са мерките - интервю на д-р Красимир Колев за в-к Български фермер.

Д-р Колев обяснете моля , какво заболяване е  Ку-треската и защо е толкова опасна за хора и животни?

-          Това е болест обща за хора и животни т.нар.зооноза, която се причинява от силно заразна бактерия. T. е. достатъчни са само единични бактерии най често от 1 до 10 да попаднат в организма за да предизвикат заболяване. Едновременно с това бактерията е силно устойчива в околната среда и това създава предпоставка да се задържа дълго време в условията на заразената ферма. При животните заболяването се проявява главно със засягане на репродуктивния тракт. Наблюдават се най-често аборти, задържани плаценти, раждат се нежизнеспособни или мъртви приплоди, по голям е броя на незаплождащите се животни в фермата като цяло. Много рядко може да се наблюдават други признаци, като мастити и по голям брой белодробни заболявания .

-          При хората в 60% от случаите заболяването протича без специфични симптоми, което го прави още по коварно и трудно за диагностициране. Ако сме със силна имунна система го прекарваме на „ крак” без да му обърнем подобаващо внимание. Острата форма на болестта наподобява симптомите на грип и преминава в повечето случаи без усложнения при правилна диагноза и навременно лечение с антибиотици. Опасна е обаче хроничната форма, от която по статистически данни могат да се засегнат 1-2 % от хората и протича със засягане на най вътрешната обвивка на сърцето/ендокардит/, мускулната тъкан/миокардит/ или възпаление на някои кости в тялото, т.нар. остеомиелит. При бременни жени може да се наблюдават и аборти.

От продуктивните животни кои най-често боледуват?

Фермерите отглеждащи преживни животни – кози, овце и крави трябва да знаят, че това заболяване е „неканен гост” при тези животински видове без никой да подозира за него или съпътстващите го признаци се отдават на друга болест. Но запомнете, когато има чести аборти задължително информирайте своя ветеринарен лекар, който ще изпрати кръвни проби и части от плацентата и плода в лаборатория за да се изключи или потвърди това заболяване, а и други подобни, протичащи с аборт. При аборти, правилото е трябва да се изследва материал за Ку-треската и само така да се потвърди или отхвърли.

Д-р Колев за да стане  ясно да Ви, разбирам ли, че вие съветвате фермерите при чести, а дори и при няколко аборта при овце, кози и крави задължително да сигнализират ветеринарния си лекар и да изпращат в лаборатория материал за изследване за тази болест?

-          Да точно така ме разбирайте. Това е част от добрата ветеринарно-медицинска и фермерска практика и аз горещо препоръчвам да се следва. Само по този начин фермера и лекарят му биха защитили и гарантирали здравето и благополучието, както на на животните така и на хората, включително и своето собствено. Да не забравяме все пак, че това заболяване застрашава и общественото здраве, а най-застрашени и най-често диагностицирани с Ку-треска хора са точно тези, които работят в пряк контакт с животните – фермери, животновъди, ветеринарни специалисти и т.н. Наш дълг е при съмнение за тази болест, когато имаме аборти във фермата да реагираме бързо и компетентно. Вече знаете как .

Как става заразяването при животните и хората?

-          За съжаление заразяването с причинителя на Ку-треската става много лесно и бързо. Колкото и учудващо да звучи чрез вдишване на въздух, в  който се намират бактерии полепнали по праховите частици. Дори само една или няколко бактерии са достатъчни за да се реализира заразяване и впоследствие заболяване. Ние лекарите наричаме този начин на заразяване аерогенен. Друг начин е при използване на не термично обработено мляко и млечни продукти от такова, произхождащо от болни или преболедували животни. И трети, но по рядък начин на заразяване е чрез ухапване от кърлеж. Не трябва обаче да се забравя, че основния източник за заразяване на хората са преживните животни, които могат да излъчват продължително време причинителя на Ку-треска. Затова контрола на тези животни от страна на собствениците и лекарите трябва да е стриктен и съвестен.

Д-р Колев , как се отразява това заболяване върху икономическата ефективност на едно стадо, когато то проникне в него?

-          Риска от заразяване на хора поставяме на първо място по важност. За това вече разговаряхме. Относно фермите и продуктивните резултати, които пряко интересуват фермера, то удара от Ку-треската е главно върху репродукцията. Пораженията са значителни. Загубите са предимно от неполучени приплоди поради аборти, също така повишава се и смъртността при новородените защото понякога в стадата с тази болест те се раждат с намалена жизнеспособност/синдром на нежизненото теле или агне/или дори мъртви/. По голям е процента, като цяло на мъртвородените плодове за определен период от време. Може да се наблюдава понякога и по голям процент на белодробни заболявания. Също така се наблюдава, но не във всички случаи и повишаване на на клиничните и субклинични мастити. При кравите е важно да се спомене по големия процент на задържани плаценти и възпаления на матката/метрири/ в първите дни след раждането. Също така засегнатите кравеферми са и репродуктивно неблагополучни с по голям е процента на” повторките”.  Но тържа да отбележа, че всички тези признаци могат да породят съмнение за Ку-треска.  Потвърждение или отхвърляне обаче се прави задължително и само с лабораторно изследване. Бих искал да акцентирам върху това.

Имах случай в една кравеферма, където абортите бяха единични, но много често след раждане кравите вдигаха температура, намаляваха апетита и млечността и се развиваше маточно възпаление/метрит/. По късно тези животни трудно се заплождаха, т. е. процента на „повторките„ беше голям. Тези симптоми породиха съмнение за заболяването. Взехме материали за изследване от няколко животни и диагнозата беше потвърдена лабораторно. Икономическите загуби в тази ферма бяха значителни. Най вече поради ниска млечност и масови репродуктивни проблеми.

Д-р Колев, обяснете моля Ви как става отделянето на причинителя на Ку-треската от заразените животни?

-          Главния отделител на заразата са преживните, които боледуват скрито или явно. Причинителя се отделя в особено големи количества с околоплодните води и плацентата. Особено по време на аборт или дори при нормално раждане при животните, които са носители. Също така причинителя може да се отдели и с млякото, урината и фекалиите. Винаги обаче трябва да се има предвид , че излъчителите на Ку-треската/преживни животни-овце ,кози и крави/са критична точка за разпространението и за контрола на болестта и предаването от животно на животно и от животно на човек. Това бих искал да подчертая.

Затова, ако елиминираме или ограничим излъчителството от преживните животни, то тогава болестта постепенно ще намалее или изчезне и стадото или съответната географска област ще бъдат оздравени.

Това може да стане единствено и само чрез използване на подходяща ваксина срещу Ку-треска, която предпазва преживните животни, но има и доказан ефект за намаляване излъчителството на патогенният причинител в околната среда!

След като сме установили чрез лабораторно изследване при аборти и другите признаци в стадото, които описахте, че става въпрос за Ку-треска какво се прави?

Накратко казано ние търсим метод ефективен и решаващ проблема с болестта в дългосрочен план!!! А това е именно използването на ваксина срещу Ку –треска. Ваксината създава имунитет на животните в стадото/невъзприемчивост/. Те не се разболяват от Ку-треска и не абортират. Освен това забележете, рязко се ограничава излъчителството на бактерията от скрито болните животни. По този начин се премахва и източника на инфекция, което създава реална предпоставка да се ликвидира заболяването с времето. Премахва се възможността за заразяване на нови животни и хора, което е изключително важно. Използването на ваксина води до оздравяване на болните стада и успоредно с това намаляване и изчезване на заболяването между хората.

Като заключение може да се каже, че единствения правилен  и ефективен в дългосрочен план начин за борба с Ку-треската е ваксинацията на стадото там където е доказано, че я има болестта.

И последен въпрос д-р Колев , фермерите откъде може да се снабдят с тази ваксина?

Фермерите могат да се снабдят с ваксината единствено и само при своя ветеринарен лекар, необходимо е само да го попитат и той знае, какво да прави. Само мога да кажа, че ваксината е регистрирана по Централизирана процедура в ЕС, включително и в България и се казва Коксевак (Coxevac).

Линк към статията: https://www.bgfermer.bg/Article/ArticleId/7207665

Обратно нагоре