За колко време можете да оставите кучето само вкъщи?

Знаете ли че Вашето куче е много социално животно? То трябва да има ежедневни възможности за социализиране - от взаимодействието с хората до прекарването на време с други кучета. Но какво можем да направим, когато трябва да оставим кучето за известно...

Когато е оставен сам за прекалено много време, приятелят Ви може да се почувства самотен и разстроен, така че най-добре е да не го оставяте твърде дълго.

Но какво можем да направим, когато трябва да оставим кучето за известно време? За колко време трябва да го оставим и как можем да направим ситуацията по-лесна? Времето, когато сте далеч от домашния любимец може да бъде предизвикателство и за двамата, но има някои общи насоки, които можете да следвате. Имайте предвид, че всички кучета са индивиди - така че миналият опит, възрастта и характера на кучето Ви могат да повлияят на неговите нужди.

Колко дълго мога да оставя кучето си само?

Като общо правило, за малките кученца трябва постепенно да увеличавате времето, но до най-много два часа само.

За куче, което е малко над 18 месеца, не трябва да го оставяте само за повече от 4-6 часа, а за възрастни кучета около 10 часа е горната граница, тъй като кучетата трябва да имат възможност да се облекчат на всеки 6 часа.  По-старите кучета могат да се оставят само между 2-6 часа, в зависимост от техните индивидуални здравословни проблеми и нива на стрес.

Как да помогнем на кучето си да се чувства комфортно, когато е само:

Увеличавайте времето постепенно

Ако кучето ви не е свикнало да бъде само, тогава не е добра идея да излизате и да го оставяте за цял ден само. Вместо това трябва постепенно да увеличавате времето. Този тренировъчен процес трябва да започне, когато е още кученце, така че да научи, че да бъдеш сам не е нещо страшно и по този начин предотвратява развитието на тревожност, свързана с отделянето. Имайте предвид, че малките трябва да пишкат по-често и не са свикнали да бъдат сами, така че не трябва да се оставят за повече от два часа.

Оставете на кучетовкусни  лакомства  и  награди

Преди да излезете, оставете на кучетата/кученцата безопасни за дъвчене играчки и лакомства. Уверете се, че не ги оставяте с нещо за дъвчене, което може да бъде опасно. Можете да поставите нормалната им храна в играчка за храна, за да ги държите заети и да ги изморите. Създаването на разсейване за Вашия домашен любимец ще му помогне да се чувства комфортно сам. Те ще могат да се насладят на своите удоволствия, да се отпуснат и да заспят, а след това, когато се върнете, ще разберат, че това не е голям проблем и няма причина за притеснение.

Обучение за стоене в клетка за кратко време

Въпреки, че клетката се препоръчва като метод за обучение, да оставите приятеля си ограничен в сандъка не е добро за неговото благополучие и може да му причини стрес. Затова то трябва да бъде ограничено до най-много два часа. Освен това, може да  оставите кучето си в голяма стая или отделно помещение, без да му давате пълен достъп до къщата - особено ако има части, които не са подходящи за кучета. Определянето на точно място, в което да остане също е полезна техника, когато работите по въпроса с оставянето на кучето само. Ще знаете, че можете да го оставите безопасно там с лакомства, пъзели и играчки, така че то да свикне с отсъствието Ви. Тези лакомства и играчки също така помагат да се избегне развитието на негативна асоциация, когато излизате.

Запазете спокойствие при пристигането си у дома

Не правете голяма работа връщането си. Вместо да вдигате шум и врява опитайте се да игнорирате кучето си, като използвате много нежен и спокоен поздрав. Но не пренебрегвайте едно много тревожно куче. Внимавайте за инциденти вкъщи(изхождания), тъй като това е индикатор, че вашето куче се нуждае от по-редовни прекъсвания за тоалетна и времето оставено само трябва да бъде намалено. Изведете кучето за разходка и тоалетна. Също така поиграйте или потренирайте с него. То има нужда да се разтегне и да изгори малко енергия! Опитайте се обаче да не свързва играта и разходката с Вас веднага след завръщането Ви.

Помислете как да намалите времето, оставено само

Има начини да помогнете или да ограничите времето на кучето си само в къщи; можете да помислите за кучешка детска градина, разхождач на кучета или да работите от дома си, когато е възможно. Или някой познат да изведе кучето за тоалетна и да се раздвижи малко. Можете дори да използвате кучешка камера, за да го наблюдавате докато сте навън.

Кучетата са перфектните спътници - затова ги наричаме наши най-добри приятели! Затова се опитайте да им бъдете добър приятел и не ги оставяйте прекалено дълго. Ако трябва да ги оставите сами, помислете дали да не ги използвате АДАПТИЛ Калм Дифузер, което е просто, но клинично доказано решение, помага за успокояване и отпускане на кучето у дома, като му осигурява постоянен комфорт. Той помага на Вашето куче в ситуации като силни шумове, оставане само вкъщи, посетители и други, които могат да го направят нервно. Включете дифузера в стаята, където кучето ви прекарва по-голямата част от времето си, за да го успокоите.

Обратно нагоре